U hoeft niet in de bijstand.

U hoeft niet in de bijstand.

Berichtdoor hagenaars » za 15 nov 2014, 05:09

Op deze site hielden we een prettige discussie over de urgente problemen in het onderwijs, met name die in de laagste *) regionen van het onderwijs, bv. de VMBO schooltypen, waar leden van de onderklasse (Bent u lid van de onderklasse? En.., bevalt het? ;) ), vaak hun kinderen naar toe sturen, is de situatie penibel. Een vergaarbak vol ongemotiveerden, problematische leerlingen. Mijn stelling was dat het probleem binen het onderwijs niet echt is op te lossen. De sociale dienst is vaak de bron van het kwaad. Het voert te ver in dit verband hierover verder uit te wijden. Als iemand niet in de bijstand meer hoeft, dan gaat bij de gemeenten in ons land de vlag uit. Ik zou elke gemeente adviseren zo´n lichtreclame aan de gementegrens te bestellen. "Deze week 25 klanten van de bijstand geholpen, uit de bijstand". Competities tussen gemeenten, welke gemente heeft de minste mensen in de bijstand, raakt zijn klanten voor die dienst het snelste kwijt. Leuk, op het Malieveld, de eindcompetitie tussen, ik noem maar wat, Delfzijl, Rotterdam en Den Haag, welke gemeente mag volgend jaar de competitie organiseren. Nelleke van der Krogt is weer vrij voor presentaties.
Jetta Klijnsma draagt naar mijn mening op belangrijke wijze bij aan de vermindering van het probleem, door de gedwongen verheffing van de onderklasse. Want onder haar leiding houdt de coalitie die ons land bestuurt, de rug recht en vast aan de "onuitvoerbare" taaleis in de bijstand.
Bron: NRC Handelsblad, dinsdag 11 november In het nieuws. Zie ook, Geen Nederlands? Geen bijstand. Economie E6.

*) Laag en hoog, het zijn maar metaforen. U moet ze niet al te letterlijk nemen.
hagenaars
 

Re: U hoeft niet in de bijstand.

Berichtdoor hagenaars » za 28 feb 2015, 07:38

Groen links denkt hier anders over, kijk maar :
Mensen in de bijstand zouden de mogelijkheid moeten krijgen om meer te kunnen bijverdienen, tot aan het minimumloon.
GroenLinks pleit daar vrijdag voor in een manifest dat is opgesteld door partijleider Bram van Ojik en de fractievoorzitters van de partij in vier grote steden.
GroenLinks wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gemeenten de ruimte geeft om te kiezen ''voor een socialere invulling van de bijstand''. Voor GroenLinks betekent dat: ''wel bijverdienen, geen verplichtingen''. Van Ojik wil dat mensen in de bijstand tot een bepaald bedrag naast hun uitkering mogen bijverdienen.
Nu wordt vaak van bijstandsgerechtigden die een eigen bedrijfje beginnen of in deeltijd gaan werken, elke euro die ze verdienen ingehouden op hun uitkering. Ook moet er van Van Ojik een einde komen aan de ''uit de hand gelopen controle- en verantwoordingscarrousel''.

Ja, dit is de oude discussie in een nieuw jasje terug, alle mensen hebben recht op het minimumloon en gaan dus ook bijverdienen bij de bijstand. Wat is de bijstand is de vraag, geen minimumloon, want geen loon, geen basisinkomen, want dat kennen we niet.
Bijstand is er voor mensen die niet genoeg inkomen of vermogen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. En ook niet in aanmerking komen voor een andere uitkering. Met een bijstandsuitkering kunnen zij de periode overbruggen totdat zij weer betaald werk vinden. De gemeente helpt bij het vinden van geschikt werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is.

De gedachte achter de bijstand is dat normaal gedrag is, dat iemand zelf in zijn of haar onderhoud voorziet, pas als dat onverhoopt niet lukt dan springt de overheid bij, de bijstand.
hagenaars
 


Keer terug naar Vrijdenkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron