Aanslag op Charlie Hebdo

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor fred neerhoff » vr 16 jan 2015, 15:20

Je lijkt blind voor de politieke realiteit.

De minst permissieve cultuur maakt inmiddels deel uit van de Europese cultuur.

Bij gebrek aan historisch besef en een gevoel van urgentie kan de meest tolerante cultuur het op den duur wel schudden.

Trouwens, voor wie om zich heen kijkt weet dat zelf-censuur en politieke correctheid nu al zo'n 25 jaar op winst staan!

M.i. is de enige oplossing met de minste casualties: absolute meningsvrijheid voor iedereen + gelijke toegang tot de publieke ruimte, inclusief televisie en radio. Praktisch betekent dit actieve werving onder minderheden en afwijkende meningen. Op dit moment zijn de media in handen van de politiek correcte monolithische humanistisch/christelijke mainstream waardoor de minderheidsopvattingen zich displaced weten.
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor hagenaars » za 17 jan 2015, 04:55

Dit lijkt mij een onhoudbaar standpunt. Jammer. En wel hierom. We hebben momenteel veel last van de islam*) , extreem en geweldadig optreden van enkelen. Niet van de meerderheid van dezulken. Ik denk dat de meerderheid van dezulken zelf ook veel last heeft van die enkelen. Bestrijd derhalve datgene wat extreem is en veel hinder geeft.
Dat is de politieke realiteit. Grenzen aangeven. Duidelijk zijn en blijven.
Politiek correct optreden blijft voor iedereen geboden. Absolute meningsvrijheid is in strijd met de wet, het geeft bovendien veel opwinding en dat wakkert geweld aan. De Europese beschaving wordt gedomineerd, nee gekenmerkt door tolerantie en verdraagzaamheid. (Nota bene. Het zijn identieke fenomenen vanuit verschillend perspectief. Verdraagzaamheid is de psychologische eigenschap, tolerantie wijst meer op regels.)

*)Overbodig te stellen dat er verschillende geloofsgemeenschappen onder die ene noemer te vinden zijn.
hagenaars
 

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor fred neerhoff » za 17 jan 2015, 09:59

hagenaars schreef:Ik denk dat de meerderheid van dezulken zelf ook veel last heeft van die enkelen.

Dat lijkt mij een waarheid als een koe. De vraag is echter hoe die meerderheid een publieke stem te geven.

Lok daarom actief publiek debat uit. In de wetenschap heeft deze strategie van het doorslaggevende argument tot aantoonbare resultaten geleid. Uiteindelijk moet de Verlichting uit henzelf komen.

De huidige wegkijk cultuur is een doodlopende weg. Immers, als je door blijft gaan met jouw ingeslagen weg van laisser-faire politiek zullen interne Europese conflicten tussen de verschillende waarden-systemen uiteindelijk geheel worden bepaald door het Midden-Oosten conflict.
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor hagenaars » zo 18 jan 2015, 04:40

Ik zie nu al in ons land tekens die de goede kant op wijzen. Het is ook een emancipatieproces en dat neemt tijd. Je hebt gelijk, we hebben jarenlang gedacht: "dat moslim geweld, dat loopt zo´n vaart niet..." Je hebt ook gelijk dat het een verlichting zal moeten zijn. Hoelang heeft dat binnen de Europese samenleving niet geduurd?
Hoewel, ik voeg er onmiddelijk aan toe, zolang hoeft het natuurlijk niet te duren. Let wel , ik ben geen voorstander van "alles op zijn beloop laten".
Dat laatste begrijp ik niet, ben je bezorgd dat wij hier met 800.000 moslims door dezulken overheerst gaan worden? Dat is toch absurd, ik bedoel de gedachte is absurd. Het vraagt wat van ons leiderschap, zeker. Maar we worden niet echt bedreigd. Dat gelukkig niet.
hagenaars
 

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor fred neerhoff » zo 18 jan 2015, 11:34

Je snapt dat 1 al teveel kan zijn? Om maar niet te spreken van geweldsdreiging!
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor hagenaars » zo 18 jan 2015, 17:35

Jazeker, het leven is niet zonder risico. Shit happens. We moeten ons natuurlijk niet laten afschrikken...
hagenaars
 

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor fred neerhoff » zo 18 jan 2015, 22:00

hagenaars schreef:Politiek correct optreden blijft voor iedereen geboden.

Je weet toch wel wat je zegt? http://www.encyclo.nl/begrip/politieke%20correctheid
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor hagenaars » ma 19 jan 2015, 05:37

Het is heel goed dat je even de definitie er bij haalt, dank daarvoor. Ik bedoel natuurlijk niet:

Politieke correctheid is een manier van heel voorzichtig en omzichtig, verhuld praten over onderwerpen die politiek gevoelig liggen. Politieke correctheid is dan een aanduiding voor een vorm van genormeerd taalgebruik of ook een aanduiding voor een vorm van genormeerd handelen in het algemeen. Traditioneel doelde men vooral op de `linkse politiek.

Laat dat linkse politiek maar weg, daar gaat het mij natuurlijk niet om. Ik ben er voor een beetje voorzichtig met politiek gevoelige onderwerpen om te gaan, meer niet. Geitenneukers als aanduiding voor moslims vind ik niet nodig, bv. Of een cartoon van de profeet alleen als het niet anders kan...Ik ben het eens met Sjuul Paradijs http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjuul_Paradijs
hagenaars
 

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor fred neerhoff » wo 21 jan 2015, 09:46

Ik citeer punt 8 uit "Wat is vrijdenken?", http://www.vrijdenkersforum.nl/?page_id=361

8. Politieke correctheid is vijand van het vrije woord

"In deze tijd wordt de publieke moraal beheerst door restauratieve tendensen die de vrijheid van meningsuiting links- of rechts-om willen inperken. Er wordt voortdurend op gewezen dat we bij het uiten van onze mening fatsoen moeten betrachten. Want stel je eens voor dat iemand zich gekwetst of beledigd zou voelen!

Illustratief in dit verband waren, en zijn nog steeds, de reacties op de religieuze moord van Theo van Gogh in 2004. Van Gogh stond erom bekend dat hij graag provoceerde, dus – zo wordt in brede kring gedacht – had hij zich maar meer moeten conformeren aan de gangbare moraal van goede smaak en fatsoen. Eigen schuld dikke bult.

Zo’n onheuse redenering is typerend voor politieke correctheid, waarbij men zijn uitspraken meer laat leiden door ‘hoe het hoort’ dan door de eigen kritische rede. En onheus, omdat het er bij Theo van Gogh juist om ging de schijnheiligheid van politiek correctelingen te ontmaskeren.

Politieke correctheid is immers het product van conformisme en angst om af te wijken binnen de eigen kring. En naarmate politieke correctheid het gevolg is van een groter taboe, zal de druk tot gehoorzaamheid navenant groter zijn, en komt het vrije woord meer onder druk te staan.
"
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aanslag op Charlie Hebdo

Berichtdoor hagenaars » do 22 jan 2015, 05:03

Het is goed nog even naar de fundamenten van ons systeem te kijken en je hebt gelijk, alles moet gezegd en toegelicht kunnen worden. Je hebt ook gelijk dat we in een restauratieve tijd leven. De vijanden van ons systeem slapen niet en proberen ons vrijdenkers in een hoek te drukken. Er heerst politieke strijd.
Maar (en nu komt het...) die strijd winnen wij, vrije mensen. Ik keek vannacht naar Obama en die bracht het op schitterende wijze onder woorden: de vrijheid wint, de restauratie staat op verlies. Het kan geen kwaad, echt niet, om af en toe rekening te houden uit strategisch belang met de gevoels van de onnozelen.
De vader van van Gogh en Juul Paradijs hebben gelijk,...Alles mag gezegd, maar het hoeft niet altijd.
hagenaars
 

VorigeVolgende

Keer terug naar Vrijdenkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron